B e r t a m @ d u n

10 kesilapan utama dalam perniagaan kecil

Posted on: 22 Oktober, 2008

Kesilapan-kesilapan berikut merupakan kesilapan umum yang dilakukan oleh kebanyakan usahawan dan pemilik perniagaan kecil. Berhati-hatilah dengan kesilapan yang amat merbahaya ini……..
1.Terlalu yakin dengan sesuatu idea dan taksub dengannya.
Jangan terlalu yakin dengan satu idea sahaja. Ingat, idea adalah matawang kepada usahawan. Pelbagaikan idea dan lihat yang mana berupaya memberi ganjaran dan kejayaan kepada anda.
2.Tiada Pelan Pemasaran
Pelan Pemasaranboleh memberikan perhatian yang anda perlukan kepada pihaksasaran. Ia menjadi daya tarik pelanggan terhadap anda! Terdapat lebih dari 25 cara untuk memasarkan perniagaan anda dengan kos yang rendah ataupun tanpa melibatkan sebarang kos.Perlaksanaan pelanpemasaransecaraberkesan, cekap,konsisten dan penuh bergaya dapat menjimatkan kos panggilan.

 

3.Tidak mengenali pelanggan anda
Perubahanpada citarasa pelanggandan juga produk serta perkhidmatan persaingakan mempengaruhi perniagaan anda, kecuali jikaanda kenalpelanggansecara dekat, tahu kehendak mereka pada masa kini danmasa hadapan,tahu corak pembelian mereka dan tahu bagaimanauntuk membantu mereka walaupun anda tidak mempunyai produk atapun perkhidmatantersebut.

 

4.Tidak peka dengan kedudukan aliran tunai syarikat
Walaupun anda mempunyai produk yang paling terbaik, pelanggan mungkin tidak akan membelinya dalam tempoh waktu yang anda fikirkan. Oleh itu kedudukanaliran tunaiyang mantap penting untuk menampung diri dan syarikat anda dalam tempoh tersebut.

 

5.Tidak peduli tentang kakitangan
Salah satu cabaran yang paling sukarbagi seorang usahawan atau pemilik perniagaanialahuntuk memberi motivasi, bimbingan dan menguruspekerja. Tanpa kesabaran, kesungguhan dan kemahiran, masalahtersebut akan menjadi lebih teruk. Moraldan produktiviti pekerjaserta keuntungan syarikat boleh musnah dengan segera!

 

6.Keliru tentang kemungkinan dengan realiti
Usahawan yang berjaya hidup di dalam dunia yang penuh dengan kemungkinantetapi mereka berbelanja dalam duniarealiti.

 

7.Tiada pelan penjualan.
Tanpa pelan penjualan, makatidak adacara untuk mengukur perkembangan kewangan dan kemajuan perniagaan anda. Anda memerlukan plan yang realistik untuk melihatdari mana, bagaimana, bila dan siapa yang membawa masuk jualan.

 

8.Penyendiri
Anda mungkin tahu kesemunya tetapi anda tidak boleh melakukanya seorang diri dan berkembang pada masa yang sama.Anda perlukan kakitangan untuk mengagihkan tanggungjawab kepada mereka.

 

9.Tiada ‘Mastermind’
Anda perlukan satu lembaga penasihat ataupun seorang mentor!Bagi mereka yang memopunyai pernigaan yang kecil , ini mungkin ini tidak masuk akal. Lembaga penasihat ini mungkin terdiri dari anggota keluargaatau sahabat yang anda percayai.Jadikan merekaAhli Lembaga Pengarah,kaji pelandankeputusan perniagaan bersama mereka.Adalah sangat kritikal untuk mempunyai seseorangyang boleh memberikanidea dan pandangan yang objektif.

 

10.Berputus Asa
Kebanyakkan usahawan yangberjaya pernah mengalamikegagalan. Olehitu, sekiranya anda gagal, biarkankegagalan itu. Bangundan belajardari kesilapan dan kegagalan lalu.Jangan berputus asa dan menderita.

Advertisements

1 Response to "10 kesilapan utama dalam perniagaan kecil"

Good information & keep ur good works!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Oktober 2008
A I S R K J S
« Sep   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Bertam@dun

Kunjungan Rakyat :

  • 56,273 Kunjungan

e-mel

Sila kirimkan sebarang info, komen, gambar atau cerita anda kepada : bertamadun@ymail.com *************************************

7 Berita RSS :

Berita Terkini Rakyat Sana-Sini

RSS HarakahDaily.net

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS SuaraKeadilan.com

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Yahoo! News

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
Advertisements
%d bloggers like this: